Gennem Ung styrke tilbyder Velliv Foreningen en uddannelse, hvor en eller flere medarbejdere på arbejdspladsen kan blive uddannet som onboardingambassadør.
Onboardingambassadøren er en medarbejder på arbejdspladsen, som har interesse i at tage et ansvar for at få unge godt ombord. Som kollega til en ung førstegangsansat og vil onboardingambassadøren få ansvaret for, at den unge kollega får en god start på arbejdspladsen. De skal guide og støtte den unge nyansatte i starten på arbejdspladsen og resten af arbejdspladsen.
Det er vigtigt at understrege, at onboardingambassadøren ikke kan erstatte lederens ansvar og rolle i onboardingen.
Hvem kan være onboardingambassadør?
I princippet kan alle medarbejdere blive onboardingambassadører - det kommer an på, hvad der passer bedst på jeres arbejdsplads. Det vil oftest være en medarbejder, der har en interesse i at hjælpe en ny generation ombord på arbejdspladsen. Det kan også være at det giver mest mening for jer, at det er en fra HR eller en leder, der varetager opgaven.
Hvad består uddannelsen af?
Uddannelsen er bygget op med primært to fokusområder:
Generationer på arbejdspladsen
Gennemgang af de forskellige generationer; hvad karakteriserer og motiverer dem. Alle generationer dækkes heri, men der kommer til at være et særligt fokus på Generation Z, som er den generation der i øjeblikket træder ind på arbejdsmarkedet.
Onboarding af nyuddannede
Hvordan en arbejdsplads i de første seks måneders ansættelse skaber nogle gode rammer for den unges trivsel og opstart i arbejdslivet.